Problemen met de betalingstermijn, debiteuren die steeds later hun rekeningen betalen wat soms kan leiden tot een faillissement van een onderneming. U hoort het vaak, het thema is een steeds terugkerend onderwerp van veel vragen en opmerkingen.

Factoring wordt een steeds wezenlijker onderdeel van de bedrijfscultuur van veel ondernemers. U kunt de bovenstaande situatie vermijden door het toepassen van factoring en reverse factoring.

Een “factor” – een bank of factoringmaatschappij – neemt een uitstaande factuur over en betaalt u het openstaande bedrag en trekt daar vaak een vergoeding vanaf. Uw klant betaalt op zijn beurt weer de factuur aan de factor. Bij factoring betaalt u de factuur een vergoeding, meestal een percentage van uw omzet of van uw factuur. Het grote voordeel van factoring is de snelle betaling. Daarnaast beperkt u het risico dat uw debiteuren niet betalen.

Kredietwaardigheid
Bij factoring kijkt de factor naar uw kredietwaardigheid. Is die in orde, dan kan uw financier uw uitstaande facturen vooruitbetalen. Betaalt uw klant uw factuur niet? Dan moet u de vooruitbetaling terugbetalen aan de factor.

Bij reverse factoring is er betaalgarantie
Bij reverse factoring krijgt u een betaalgarantie van uw afnemer. Omdat zeker is dat hij uw factuur gaat betalen, kan de factor van uw klant uw factuur voorschieten. U krijgt uw factuur snel betaald, binnen vijf tot tien dagen. Reverse factoring is een oplossing als u zaken doet met organisaties die een langere betalingstermijn hanteren. Reverse factoring leidt tot een verbetering van uw cashflow en werkkapitaal – u ontvangt snel uw geld – en die van uw klant. Die hoef namelijk niet meteen te betalen.

Kredietwaardigheid
Bij reverse factoring gaat het om de kredietwaardigheid van uw afnemer. Die maakt een betaalafspraak met zijn factor om uw goedgekeurde facturen vooruit te betalen. U betaalt bij reverse factoring minder rente. De risico’s voor de factor zijn immers beperkt.

__

VDB Adviseurs werkt samen met Factoringpartijen zoals Invoice Finance. Wij helpen u graag bij het bekijken van de mogelijkheden voor uw onderneming. Informeer hiervoor vrijblijvend bij uw relatiebeheerder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *